Skrivteckenssöndag: tecken som markerar citat

Bilden ovan visar de tre varianter av skrivtecken som används i svenskan för att markera citat: citattecken, pratminus och gåsögon. Tumtecken har jag kryssat över, då de ofta används för att markera citat, men egentligen inte ska användas så.

Citattecken används för citat i litteratur och i webbtexter. I journalistiska texter signalerar de citat från en skriftlig källa, såsom ett pressmeddelande. Citattecken kan även användas för mer än citat, men mer om det en annan gång. Tecknen kan även kallas ‘citationstecken’, men absolut inte ‘situationstecken’.

Pratminus används för citat i litteratur, webbtexter och journalistiska texter.

Gåsögon är inte så vanligt förekommande, men är likväl ett korrekt sätt att markera citat.

Tumtecken är det skrivtecken som finns på tangentbord på datorer och i mobiltelefoner och därför blir det ofta så att tumtecken används för citat. Ordbehandlingsprogram som exempelvis Word ändrar automatiskt tumtecknen till citattecken när du skriver.

#jeppsonsordbruk #skrivtips #språkrådgivning #textvård #skrivteckenssöndag #citattecken #pratminus #citat #gåsögon #tumtecken

Publicerad av Jessica Jeppson

Examinerad språkrådgivare/textvårdare, journalist och kommunikatör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: