Ordformsonsdag: de och dem

När ska du skriva ’de’ och när ska du skriva ’dem’? Jag ger dig fyra olika minnesknep – välj det som passar dig bäst.

Exempelmening: De gav dem en chokladask.

Förklaring med ’han’ och ’honom’: Byt ut orden mot ’han’ eller ’honom’. Väljer du ’han’ ska du skriva ’de’ och väljer du ’honom’ ska du skriva ’dem’. Minnesregel: ’dem’ och ’honom’ slutar båda på m. Exempelmeningen blir då: Han gav honom en chokladask.

Förklaring med ’vi’ och ’oss’: Byt ut orden mot ’vi’ eller ’dem’. Väljer du ’vi’ ska det vara ’de’ och väljer du ’oss’ ska det vara ’dem’. Minnesregel: ’vi’ och ’de’ har båda två bokstäver; ’oss’ och ’dem’ har tre bokstäver.

Förklaring med ’they’ och ’them’: Testa att formulera din mening på engelska. Väljer du ’they’ ska det vara ’de’ och väljer du ’them’ ska det vara ’dem’. Minnesregel: de slutar på m båda två. Exempelmeningen blir då: They gave them a box of chocolates.

Förklaring med grammatiska termer: ’De’ är grundform/nominativ och används då ordet är subjekt i satsen. ’Dem’ är objektsform och ska användas då ordet är objekt i satsen.

Publicerad av Jessica Jeppson

Examinerad språkrådgivare/textvårdare, journalist och kommunikatör

4 reaktioner till “Ordformsonsdag: de och dem

 1. Bra att du tar upp detta! Det här är det så många (även utbildade journalister) som är dåliga på och det är SÅ frustrerande… 🙂 Jag hörde ett annat liknande knep som ditt första vilket jag använder mig av själv när jag är osäker – vi=de, oss=dem, minnesregel: två bokstäver/två bokstäver och tre bokstäver/tre bokstäver.

  Gillad av 1 person

   1. Roligt att kunna bidra! Jag vet inte om du har tagit upp detta men en annan felaktighet (eller låt oss kalla det missförstånd, det låter bättre) är ”var” och ”vart”. Även här kan man se etablerade och välutbildade (får man anta) skribenter använda ”vart” när de menar ”var”, till och med i rubriker! Hur svårt kan det vara att skilja på placering och riktning. Möjligen kan man förlåta norrlänningar som väl säger ”vart” eller ”vars”, exempelvis om var man bor. Nu lät jag väldigt gnällig men lite vän av ordning får man väl vara… 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Ja, ‘var’ och ‘vart’ står på min lista att ta upp framöver! Jag håller med om att det ser tråkigt ut när till och med professionella skribenter skriver ‘vart’ i stället för ‘var’.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: