Var och vart

‘Var’ signalerar befintlighet: Var är du?
‘Vart’ signalerar riktning: Vart ska du?

Jag vet att jag riskerar att slå in öppna dörrar med det här inlägget. MEN, det är alltför ofta jag noterar att ‘vart’ används när det ska vara ‘var’ – inte bara i talspråket utan även i skrift. Och inte bara i ledig skrift, utan även i viktiga dokument och jobbannonser från offentliga organisationer och globala företag.

Ett språk som inte är korrekt riskerar att kasta dåligt ljus på din verksamhet; ni kan framstå som mindre seriösa genom att inte ha koll på språket. Så se till att ni skriver rätt!

Publicerad av Jessica Jeppson

Examinerad språkrådgivare/textvårdare, journalist och kommunikatör

En tanke på “Var och vart

  1. Kan inte låta bli att påpeka detta språkfel när jag t ex läser nyheter. Ofta får jag ett pudlande ”tack för att du påpekade det, jag missade men nu är det korrigerat”. I grunden handlar det väl om bristande språkkunskaper/utbildning hos s k journalister. För många år sedan skrev en ”journalist” på AB ”jämtemot”, när jag undrade vilket ”mot” som avsågs om det möjligen var Åreskutan eller om det var ”gentemot” som avsågs. Fick ett snabbt svar ”det är rättat nu”. Ulf Jeppson

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: