Typsnittet Comic sans och varför det inte bör användas i seriösa texter

Okej, jag kan erkänna att jag är motståndare till Comic sans. Min man har anklagat mig för snobberi i många år, men nyligen stötte jag på en hemsida som stödjer min tes att Comic sans inte bör användas i seriösa texter.

Comic sans utvecklades som ett skojigt typsnitt avsett för pratbubblorna för tips och hjälp i Word och dess barnsliga utseende gjorde det snart populärt inom förskoleverksamheter och liknande. Sen spred det sig till andra typer av verksamheter och det var där det gick snett.

Typsnittet sätter tonen för texten och olika typsnitt får därmed olika användningsområden. Bodoni (det strikta rubriktypsnittet från 1700-talet, som bl.a. DN använder) inger exempelvis förtroende medan Comic sans rundade bokstäver ger ett komiskt och kanske till och med oseriöst intryck. Det är därför smart att inte använda det i exempelvis myndighetskommunikation. Men även du som företagare bör vara försiktig med typsnittet för att inte förlora din trovärdighet.

Läs mer om Comic sans: www.comicsanscriminal.com

Publicerad av Jessica Jeppson

Examinerad språkrådgivare/textvårdare, journalist och kommunikatör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: