’Våran’ och ’eran’ – undvik talspråkliga ordformer när du skriver

’Våran’ och ’eran’ är gamla ordformer från så långt tillbaka som 1500-talet. I dagens svenska är de talspråkliga ordformer som du inte bör använda när du skriver formella texter. De kortare formerna ’vår’ och ’er’ lämpar sig bättre i skrift.

Lite språkhistoria: Enligt Bertil Molde och boken Svenska i dag (1992) kommer ’våran’ och ’eran’ från ’varn’ och ’idhan’, maskulina ackusativformer av den medeltida svenskans pronomen ’var’ (’vår’) och ’idhar’ (’er’). Senare spreds böjningen till neutrum och blev då -at. Så kom formerna ’vårat’ och ’erat’ till.

Böjningen med -an finns fortfarande kvar i exempelvis uttrycket ’i ljusan låga’.

Publicerad av Jessica Jeppson

Examinerad språkrådgivare/textvårdare, journalist och kommunikatör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: