Språkblogg

Här bloggar jag om stort och smått som rör språk i allmänhet och svenska i synnerhet.

Längre än jag eller längre än mig?

”Du som kan det här med språk … Jag stör mig så otroligt mycket på när människor säger ‘längre än mig’ när det egentligen heter ‘längre än jag’. Varför kan folk inte lära sig prata korrekt!? Det förlängda uttrycket är ‘längre än vad jag är’ och då blir det ju fel att säga ‘längre än…

’Våran’ och ’eran’ – undvik talspråkliga ordformer när du skriver

’Våran’ och ’eran’ är gamla ordformer från så långt tillbaka som 1500-talet. I dagens svenska är de talspråkliga ordformer som du inte bör använda när du skriver formella texter. De kortare formerna ’vår’ och ’er’ lämpar sig bättre i skrift. Lite språkhistoria: Enligt Bertil Molde och boken Svenska i dag (1992) kommer ’våran’ och ’eran’…

Så använder du punktlistor

Punktlistor används för att framhäva, åskådliggöra och förtydliga något i din text. Kanske har du extra viktig information som läsaren ska ta till sig och komma ihåg. Då är det bättre att skriva detta i en punktlista än i en uppräkning med kommatecken mellan varje led. Många tycker dock att det är svårt att komma…

Typsnittet Comic sans och varför det inte bör användas i seriösa texter

Okej, jag kan erkänna att jag är motståndare till Comic sans. Min man har anklagat mig för snobberi i många år, men nyligen stötte jag på en hemsida som stödjer min tes att Comic sans inte bör användas i seriösa texter. Comic sans utvecklades som ett skojigt typsnitt avsett för pratbubblorna för tips och hjälp…

Var och vart

‘Var’ signalerar befintlighet: Var är du?’Vart’ signalerar riktning: Vart ska du? Jag vet att jag riskerar att slå in öppna dörrar med det här inlägget. MEN, det är alltför ofta jag noterar att ‘vart’ används när det ska vara ‘var’ – inte bara i talspråket utan även i skrift. Och inte bara i ledig skrift,…

Ordbruksonsdag: Använd citattecken på ”rätt” sätt

Citattecken används för att framhäva något i texten. De sätts bland annat runt citat, smeknamn och främmande uttryck samt titlar på verk. De kan också användas för att signalera att du som skribent är ironisk (källa: Svenska skrivregler, Språkrådet). Använder du citattecken för att betona vissa ord i din text kan det göra att orden…

Ordbruksonsdag: satsradning

Först och främst: En huvudsats är en sats som ensam kan fungera som en mening. Den är alltså fristående, till skillnad från en bisats, som alltid är underordnad (till en huvudsats, en annan bisats eller en fras).  Satsradning är ett skrivfel där två eller flera huvudsatser ställs efter varandra med bara kommatecken emellan. Exempel: Jag kan inte…

Ordvalsonsdag: själv och ensam

Handlar du själv? Handlar du ensam? Det är två viktiga frågor i vårt coronapräglade samhälle, som verkligen visar skillnaden i betydelse mellan de två orden ‘själv’ och ‘ensam’. För att förtydliga: Att handla själv betyder att du och ingen annan handlar din mat. Att handla ensam innebär att du gör det på egen hand, utan…

Språktipset: ’från … till’ samt ’mellan … och’

”Studien visar att män mellan 30 till 45 år …””Jag har semester mellan 21 december till 11 januari …” Exemplen ovan innehåller en sammanblandning av två uttryck: ’från … till’ samt ’mellan … och’. Det här är något jag ofta stöter på i texter. Känner du dig osäker på uttrycken? Då har jag ett tips…


Följ min blogg

Få nytt innehåll direkt till din inkorg.

%d bloggare gillar detta: